כתבה שפורסמה למגזין TREND / כשהטבע נכנס הביתה – גליון קיץ 2010

מיזוג אינסופי של חוץ ופנים, זרימה בין חללים קווים נקיים וצבעים רכים שימשו את האדריכלית סמדר מוזס אורן כדי להפוך מגרש דו משפחתי צר במיוחד בגבול שכונה בשהם לבית מרווח אוורירי ודינאמי.



האתגר שעמד בפני האדריכלית סמדר מוזס אורן בתכנון הבית בישוב שוהם לא היה פשוט: הבית שאינו גדול מימדים, נבנה על מגרש דו-משפחתי והשטח שהוקצה לו צר וארוך. אולם באמצעות עיצוב פנימי פתוח לנוף, מבטים רציפים בין החללים השונים, ויתור על קירות סוגרים ושימוש בקווים נקיים ובצבעים רכים – משדר הבית תחושה של מרחב ותנועה חופשית. כדי להתחשב בנתוני המגרש, מיקומו וצמידותו לבית השכנים, תוכננה לבית חזית ארוכה, חזית אורך נוספת פונה לכביש המחבר בין השכונות ואילו אחת מהחזיתות הקצרות פונה לנוף רחוק ויפה במיוחד. בהתאם להנחיות הרשויות, תוכננה החניה בצד הצר של המגרש הגובל ברחוב. על מנת לאפשר חגיגיות באזור הכניסה לבית, הופרדה הכניסה להולכי רגל ומוקמה בחזית הפונה לכביש שבין השכונות. מאחר שחזית זו נחווית בעיקר תוך כדי תנועה, היא נבנתה כקיר מסך ארוך ובו פתחים מעטים כך שהוא מבודד את הבית מהכביש. מיקומה של הכניסה לבית יוצר, מעין הפתעה שאותה מגלים בשלמותה רק כאשר מתקרבים אליה.

אזור הכניסה מוגדר באופן תלת מימדי גם על ידי קיר נוסף שעומד בניצב לקיר המסך ועל ידי קורה שחודרת את הקיר הניצב.בסמוך לכניסה נפתח פתח למפל מים שנשפך אל בריכת נוי ומדרגות בטון מרחפות מובילות אל תוך הבית.



קיר המסך שלאורך הבית ממשיך כישות עצמאית ולו שימושים ותפקודים נוספים בארכיטקטורת המבנה: מעבר לחדרים שאותם הוא תוחם, נפערו בקצהו שלושה פתחים ריבועיים המאפשרים הצצה אל השמים. בתוקף תפקידו כמבודד מפני הכביש הוא גם מאפשר פרטיות ואינטימיות בפינת הישיבה האחורית וביציאה מחדרי המגורים והמשפחה אל הגן. נוסף על כך מטפסת עליו צמחיה וכך משתלבת הגננות כחלק בלתי נפרד מהמבנה.



חדר מגורים באווירה קלאסית מאופקת.


באדריכלות הבית הושם דגש על הקשר בין הפנים לחוץ ונפתחו בו פתחים שמאפשרים מבטים לנוף, ביו החללים הפנימיים ואף לעבר השמיים. למעשה רוב חללי הבית פונים לנוף הרחוק, בין אם על ידי פתחים רחבים ובין אם על ידי יצירת חללים צופים. כך למשל נשקף הנוף אל המטבח והכניסה דרך חדר משפחה ואל חדר האוכל וחלל המדרגות דרך חדר מגורים, תוך הקפדה שלא יוצבו רהיטים ג בוהים אשר יחסמו את המבטים. הצצה נוספת מתאפשרת מחלל המדרגות בקומה העליונה דרך פרוזדור שנמשך לתוך מבואת חדר השינה של ההורים.


פינת אכילה במטבח- שולחן מעץ בהיר
הנשען על משטח העבודה בניצב לו
חדר אוכל- שולחן בהזמנה מיוחדת הבנוי
מלוחות עץ גושני בעיבוד גס ורגלי ברזל



קמין משולב בקיר התוחם בין הסלון למטבח. הקיר תוכנן במקביל לקיר מסך- החזית הארוכה של הבית. צורתו מוסיפה עניין ומימד פיסולי לחלל . פתחי הצצה אל הגן מוסיפים עניין.


המבנה התלת מימדי של הבית מודגש על ידי שני צבעי הטיח שנבחרו לו, כאשר צבע אחד תואם את גוון הטיח שבו נראה הבית הצמוד לו וזאת בנסיון לקשר חזותית בין שני המבנים שעומדים על המגרש הדו משפחתי. החיבור לבית השכן נעשה בנסיגה ביחס לרחוב ובהתקרבות של החזית האחורית לכיוון הנוף הרחוק. מצב זה יוצר אשליה של חזית רביעית, למרות שהבית צמוד למבנה אחר כחלק מדו משפחתי. החיבור לבית השכן כמעט ולא מורגש ואף נוצרה מרפסת פינתית פרטית הצופה אל הנוף בזווית ראיה רחבה.



פסל של מנשה קדישמן ומעליו ציור מקורי של אריק ונטורה מוסיף נגיעה צבעונית לחלל


בתכנון החללים בפנים הבית הושם דגש על תחושת מרחבים, מבלי לאבד את קנה המידה האנושי ותוך הקפדה על חומרים וצבעים שיתרמו לאווירה רגועה והרמונית. כדי להעצים את הקשר בין הבית לנוף, נבחר מעקה זכוכית למרפסת ותוכננו דלתות זכוכית רחבות בחדר המשפחה, בחדר המגורים ובחדר השינה של ההורים שבקומה העליונה. בחדר הורים החלון הינו בעצם דלת משום שהוא מתחיל מגובה רצפה ומעקה זכוכית מאפשר אשלייה של יציאה החוצה. גם חדר האמבטיה צופה אל הנוף דרך המרפסת הצמודה לו. רצפת המרפסת חופתה בדק בקווים המושכים את העין אל הנוף ומעקה הזכוכית שלה מטשטש את הגבול בינה לנוף הרחוק. בגבול המגרש נשתלה צמחיה נמוכה כדי לאפשר מבט פתוח אל הנוף. לוחות הדק שברחבת הישיבה בחלק האחורי של הבית, הונחו אף הם בניצב- כמראי כיוון כלפי הנוף. פרט לצמחיית הגינה והנוף הטבעי הרחוק נלקחו בחשבון גם עצים דומיננטים במגרשי השכנים ובהתאם נפתחו בבית פתחים במיקומים שמאפשרים להינות גם מהם. מבטים מהגינה הקדמית דרך הבית אל הגינה האחורית וההפך נותנים את התחושה שהגינה עוטפת את הבית כולו.



החצר האנגלית של הבית הוקפה גם היא במעקה זכוכית כדי לאפשר חדירה מרבית של אור לקומת המרתף (הכוללת חדר עבודה, יחידת אירוח וחדר קולנוע ביתי). קומת הכניסה רוצפה באריחי גרניט פורצלן במידות 80X80 ס"מ בגוון אפור עכבר. הקירות נצבעו בלבן שבור כניגוד רך לרצפה. הפנלים הורכבו מעץ בגוון הקיר עם אלמנט של נירוסטה לניתוק מהרצפה. כך נוצר ניקיון צורני והפרדה בין המשטח האופקי למשטח האנכי במבנה. רצפת הקומה העליונה, חופתה בפרקט מעץ אלון בהיר שמעניק אווירה חמימה לחדרי השינה.

לכתבה כפי שהתפרסמה במגאזין

חזרה לרשימת הכתבות >